Spitali i qytetit Başakşehir İkitelli me një sipërfaqe të mbyllur prej përafërsisht 1 milion metra katrorë dhe një kapacitet shtrati prej 2 mijë 682

Se si edhe shtetet e zhvilluara ekonomikisht të botës parashtrojnë një provë të pasuksesshme dhe se si janë të prekshme ndaj goditjeve të papritura siç është një epidemi, ndiqet nga e gjithë bota. Sidomos në SHBA, që prej vitesh nuk mund të kryejë një reformë gjithëpërfshirëse shëndetësore dhe në disa vende evropiane, të cilat paraqiten si “shembull i shtetit social”, probleme si pamjaftueshmëria e infrastrukturës dhe superstrukturës, pajisjeve dhe prodhimit. , dhe pamundësia e shtresave të ulëta shoqërore për të aksesuar shërbimet shëndetësore në aspektin ekonomik del në pah.

Në këtë pikë, Turqia tërheq vëmendjen si një nga vendet e pakta të suksesshme për sa i përket të qenit më i përgatituri, më i përshtatshmi dhe më luftarak ndaj goditjes me përparimet cilësore dhe sasiore që ka bërë në sistemin shëndetësor në 18 vitet e fundit. Ngritja e sistemit shëndetësor në një nivel më të lartë në shumë fusha si infrastruktura dhe superstruktura, pajisjet, mjekësia, numri i mjekëve dhe personelit, përpara se të ndodhë shpërthimi; Turqia, e cila ka arritur sukses të madh në strategjinë që ka ndjekur me masat që ka marrë para dhe pas pandemisë, është kthyer në një vend model si për sistemin e saj shëndetësor, ashtu edhe për luftën kundër epidemisë.

Revolucioni Shëndetësor i Turqisë

Edhe pse shumë revolucione të heshtura ndodhën gjatë periudhës 18-vjeçare të AK Partisë në Turqi, transformimi në sistemin e kujdesit shëndetësor shquhet si një nga fushat më të suksesshme. Papërshtatshmëritë e numrit të spitaleve, shtretërve, pajisjeve dhe mjekëve që vazhdojnë në sistemin shëndetësor për një kohë të gjatë, ndarja e sistemit shëndetësor, duke përfshirë spitalet, në sisteme të ndryshme sigurimesh shëndetësore si SSK, Fondi i Pensionit dhe Bağ. -Kur, probleme të përjetuara në aksesin e shëndetësisë dhe mjekësisë me pagesë apo pa pagesë, mjafton për të treguar gjendjen e sistemit. Por mbi të gjitha, radhët e termineve dhe barnave, që vërshojnë rrugëve në muzg edhe për shërbimet më elementare shëndetësore si ekzaminimet dhe urgjencat, tregojnë se sistemi është i paaftë për t’i ofruar publikut shërbimin më elementar dhe më human.

Sistemi shëndetësor, i bllokuar dhe në pikën e kolapsit 18 vite më parë, përjetoi një revolucion të madh në këtë proces dhe u bë një sistem që shihet si model në botë. Për më tepër, investimet dhe shtesat e nevojshme janë ende duke vazhduar që ky revolucion dhe niveli i lartë i shërbimit të jetë i qëndrueshëm. Në këtë pikë, aksesi në shërbimet shëndetësore është lehtësuar duke ndërmarrë hapa të tillë si futja e sistemit të sigurimeve shëndetësore me shumë koka nën ombrellën e SGK-së dhe përfundimi i ndarjes së shërbimeve, duke krijuar kushte mesatare të shërbimit shëndetësor privat që mund të përmbushen nga një pjesë e shoqërisë duke shtuar në sistem spitalet private. Përsëri, në kuadër të Sigurimeve të Përgjithshme Shëndetësore, në shumë vende të zhvilluara ka ndodhur një revolucion i paimagjinueshëm, siç është fakti që pothuajse e gjithë shoqëria ka akses në sigurimet shtetërore në një masë të madhe shërbimet shëndetësore pa pagesë. Për më tepër, për momentin, përafërsisht 1.5 milionë njerëz janë të pajisur me kujdes në shtëpi dhe shërbime shëndetësore falas.

Nga ana tjetër, përsa i përket infrastrukturës, superstrukturës dhe burimeve njerëzore, në Turqi në 18 vjet është bërë një përparim i madh. Numri i spitaleve, që është një nga treguesit kryesorë në sistemin shëndetësor, është rritur me 31,3%, numri i shtretërve është rritur me 45,3 për qind, numri i shtretërve të terapisë intensive është rritur me 1706,4 për qind, numri i dhomave teke është rritur me 427,1 për qind. për qind, numri i mjekëve është rritur me 75,4 për qind, numri i infermierëve dhe mamive është rritur me 123,6 për qind dhe numri i përgjithshëm i personelit shëndetësor është rritur me 240,7 për qind. Në këtë pikë, kur konsiderohet se popullsia e Turqisë u rrit me 27.9 për qind gjatë periudhës në fjalë, shihet se ritmi i rritjes në të gjitha këto zona është shumë më i lartë se ritmi i rritjes së popullsisë. Ky është treguesi më i madh se sistemi përmirësohet përtej plotësimit të nevojave të popullsisë në të gjitha fushat.

Rritja e Kualifikimit dhe Spitalet e Qytetit

Krahas këtij suksesi në kuptimin sasior, sistemi shëndetësor ka pësuar edhe një revolucion cilësor. Kur shifrat shqyrtohen, ndërsa në vitin 2002 kishte një dhomë teke për 3,483 persona, ky numër u rrit në 833 në 2020. Në numrin e shtretërve të terapisë intensive, ndërsa në vitin 2002 kishte një shtrat për 29 mijë e 782 persona, ky numër në vitin 2020 u bë 2 mijë e 79. Numri i popullsisë për mjek u ul me 201 nga 717 në 516. Megjithatë, krahas të gjitha këtyre, zhvillimi më i rëndësishëm për sa i përket cilësisë ka qenë raporti i numrit të dhomave teke me numrin total të shtretërve, i cili u rrit nga 11.5 për qind në vitin 2002 në 41.7 për qind në vitin 2020. Kjo tregon se ndërkohë që në këtë proces është arritur një rritje sasiore për sa i përket infrastrukturës dhe superstrukturës, cilësia e shërbimeve shëndetësore është rritur shumë.

Spitali i qytetit Başakşehir İkitelli me një sipërfaqe të mbyllur prej përafërsisht 1 milion metra katrorë dhe një kapacitet shtrati prej 2 mijë 682

Në këtë sukses, strategjia më e rëndësishme që i mundësoi qeverisë së AK-së të rriste sasinë dhe cilësinë së bashku ishte rritja e cilësisë së stafit ekzistues dhe futja e shërbimeve të reja të ofruara në sistem në një nivel të lartë cilësor. Në këtë pikë, përparimi më i rëndësishëm kanë qenë spitalet e qytetit, veçanërisht për të ruajtur dhe rritur shkallët e rikuperimit të arritur. Si një shtyllë e re e Programit të Transformimit Shëndetësor të realizuar nga AK Partia që nga viti 2002, synohet të prezantojë të gjitha shërbimet shëndetësore në mënyrë gjithëpërfshirëse dhe nën një çati, si dhe të ofrojë cilësinë më të lartë për sa i përket cilësisë në spitalet e qytetit. Deri më sot, 13 spitale të qytetit të hapur në Bursa, Ankara, Eskişehir, Manisa, Elaziğ, Kayseri, Adana, Isparta, Mersin dhe Yozgat, tre prej të cilave janë në Stamboll, kanë filluar të ofrojnë shërbim të pjesshëm ose të plotë. Kontributi i spitaleve të qytetit, të cilët së shpejti do të funksionojnë plotësisht, dhe spitaleve të qytetit me një kapacitet total shtretëror prej 16,999, pjesa më e madhe e të cilave janë dhoma teke, në sistemin shëndetësor tërheq vëmendjen si hapi më i rëndësishëm në ngritjen e sistemit shëndetësor. në nivelin tjetër. Gjithashtu, me 8 spitale të qytetit që planifikohen të hapen pjesërisht ose plotësisht këtë vit, kapaciteti pritet të kalojë 20 mijë.

Nga ana tjetër, standardet ndërkombëtare dhe rritja e cilësisë së shërbimit të ofruar nga spitalet e qytetit kanë dhënë një kontribut të rëndësishëm në luftën kundër epidemisë së koronavirusit. Në këtë pikë, spitalet e qytetit bënë një ndryshim të madh në luftën kundër epidemisë për sa i përket ambienteve të izolimit, shpejtësisë dhe kapacitetit të testimit, numrit të dhomave teke dhe shtretërve të kujdesit intensiv. Kështu që; Siç njoftoi ministri i Shëndetësisë Fahrettin Koca, ndërkohë që numri i shtretërve të kujdesit intensiv për 100 mijë persona në Turqi arrin në 40, kjo shifër është 34.7 në SHBA, 29.2 në Gjermani, 12.5 në Itali, 11.6 në Francë dhe Korenë e Jugut 10.6 në Spanja, 9.7 në Spanjë, 7.3 në Japoni dhe 6.6 në Angli. Kjo situatë, me kontributin e madh të mundësive që ofrojnë spitalet e qytetit, ka siguruar që numri dhe ritmet e vdekjeve nga koronavirusi të jenë edhe më poshtë disa vendeve që tregohen si shembull në luftën kundër epidemisë.

Si rezultat, Turqia është bërë një nga vendet shembullore në botë me revolucionin shëndetësor që ka kryer në 18 vitet e fundit. Duke marrë parasysh sistemet shëndetësore që janë tronditur në të gjithë botën, veçanërisht me epideminë e koronavirusit, fuqinë e infrastrukturës dhe superstrukturës shëndetësore të Turqisë, si dhe shërbimet shëndetësore të ofruara pa pagesë, të cilat i mundësojnë Turqisë të largohet nga vendet e zhvilluara; paraqet shembullin më të suksesshëm të të qenit një shtet i fortë dhe social me sistemin e tij shëndetësor.

Leave a Comment