Vështirësia në frymëmarrje mund të jetë një pararojë e çfarë sëmundjesh?

Frymëmarrja, e cila është ankesa më e dukshme e koronavirusit, me të cilin po luftojmë së fundmi, mund të jetë edhe pararojë e shumë sëmundjeve të rënda.

Spitali Universitar Biruni Specialisti i sëmundjeve të gjoksit Assoc. Dr. Hande İkitimur dha informacione të rëndësishme për gulçimin dhe shkaqet e saj.

gulçim; Nuk është vetëm një ankesë e sistemit të frymëmarrjes, si astma dhe COPD, por shpesh shfaqet edhe në sëmundjet e zemrës, aneminë dhe sëmundjet e gjakut dhe sëmundjet neurologjike me dobësi të muskujve. Prandaj, kur shfaqet gulçim, duhet të konsultoheni me një mjek pa humbur kohë.

“VËREJTJE NDERSA FRYMËMARRJA MUND TË JETË SINJAL TË FRYMËRIMËSISË”

Frymëmarrja, domethënë frymëmarrja, është një gjendje e pavullnetshme e rregulluar nga trungu i trurit. Të vërejturit se personi po merr frymë mund të tregojë gulçim, domethënë dispne dhe mund të jetë një pararendës i shumë sëmundjeve themelore.

“DUHET TË ZBULOHET SHKAKTARI I TË FRYMËRIMEVE”

Fillimisht, pas pyetjes nëse gulçimi shoqërohet me një sëmundje urgjente dhe të rëndësishme, duhet bërë ekzaminimi dhe analizat e nevojshme laboratorike. Kur nuk mund të arrijmë një diagnozë të një sëmundjeje pasi kemi dëgjuar pacientin, duke regjistruar ankesën për gulçim, duke kërkuar analizat e nevojshme dhe duke vlerësuar rezultatet, duhet të hetohet edhe prania e një sëmundjeje psikiatrike, veçanërisht ataku paniku. Pyetja nëse ka shenja të një sëmundjeje psikiatrike ose përdorimi i barnave psikiatrike gjatë historisë së marrë nga pacienti në lidhje me gulçim, do të lejojë që pacienti të referohet në degën përkatëse në periudhën e hershme për ankesa.

“KUJDES NDAJ PËRMIRËSIMIT TË FRYMËRMARRJES NË TË GJITHË”

Njohja se si shfaqet gulçimi dhe sa kohë ka zgjatur, ndihmon në identifikimin e shumë sëmundjeve që do të kërkojnë trajtim urgjent. Për shembull, fishkëllima e shoqëruar me fillimin e papritur të gulçimit mund të jetë një shenjë e astmës dhe dështimit të zemrës. Në rastin e gulçimit dhe dhimbjes së gjoksit që zhvillohet shumë shpejt, na informon se trupi i huaj mund të hyjë në trake ose personi mund të pësojë infarkt. Frymëmarrja ngadalë progresive është një gjendje që e shohim më së shumti në sëmundjet e sistemit të frymëmarrjes.

“MUND TË JETË SHENJË E SHUMË SËMUNDJEVE”

Frymëmarrja është një nga ankesat më të shpeshta në astmë dhe bronkit. Astma është një sëmundje që përparon me sulme, kështu që gulçimi nuk është i vazhdueshëm dhe zakonisht shfaqet pas ballafaqimit me faktorët nxitës. Frymëmarrja shfaqet pas faktorëve nxitës si pirja e duhanit, infeksionet, alergjenët, refluksi dhe stresi, dhe kolla dhe fishkëllima shoqëruese në mëngjes janë tregues se diagnoza e gulçimit shkaktohet nga astma. Një tjetër shkak i rëndësishëm i gulçimit është SPOK, pra sëmundja pulmonare obstruktive kronike, e cila është një problem i rëndësishëm shëndetësor vitet e fundit. COPD është një shkak i rëndësishëm i sëmundshmërisë dhe vdekjes në mbarë botën. Dispnea fillon shumë herët në këtë sëmundje, por diagnoza e sëmundjes është e vështirë pasi pacientët sugjerojnë si shkaktarë të gulçimit arsye si pirja e duhanit, pleqëria dhe më pak lëvizje.

Frymëmarrja është një nga ankesat e rëndësishme të sëmundjeve të zemrës, ndaj pacienti duhet pyetur nëse ka sëmundje të zemrës. Frymëmarrja është pararendëse e shumë sëmundjeve si anemia, sëmundjet e gjëndrës tiroide dhe sëmundjet e muskujve. Obeziteti, pra obeziteti, është gjithashtu një shkaktar i rëndësishëm i gulçimit, pacientët i drejtohen mjekut me ankesën e dispnesë, e cila zhvillohet dhe rritet gradualisht duke vazhduar aktivitetet e tyre të përditshme.

Frymëmarrja është gjithashtu një ankesë e rëndësishme në apnea e gjumit, e shoqëruar me gërhitje gjatë natës dhe ndërprerje të frymëmarrjes gjatë gjumit.

“MBROJTJA E FRYMËRUAR GJATË PLOTËSIMIT DUHET TË JETË SERIOZE”

Kapaciteti ushtrimor i një personi pasqyron shkallën e dispnesë. Dispnea në pushim është gulçimi më i rëndë. Ndërsa përshkruan ankesën e pacientit për gulçim, fjalimi i tij dhe pozicioni i trupit japin gjithashtu informacion për shkallën e dispnesë.

Frymëmarrja duhet të konsiderohet serioze tek një person që nuk është në gjendje të plotësojë fjalitë, flet ngadalë dhe me ndërprerje me fjalë dhe që nuk mund të shtrihet me shpinë në barelë gjatë ekzaminimit.

Për këtë arsye duhet të shqyrtohen ankesat e pacientëve për gulçim dhe të zbulohet shkaku nëse janë sëmundje të sistemit të frymëmarrjes apo sëmundje të tjera të sistemit.

Leave a Comment