Departamenti i Zemrës

Ekzaminimet kardiologjike në Qendrën e Shëndetit të Zemrës

Ekzaminimet e Poliklinikës së Kardiologjisë 6 ditë në javë (përveç të dielës) ekzaminimet kryhen nga ora 09:00 – 17:30 nga mjekë specialistë, asistent, profesorë të asociuar dhe profesorë mjekë.

Elektrokardiografia (EKG)

Është regjistrimi i aktiviteteve elektrike që ndodhin në zemër për të ekzaminuar funksionimin e muskujve të zemrës dhe sistemit neurotransmetues. EKG ndihmon në diagnostikimin e sëmundjeve të zemrës kur vlerësohet së bashku me shenjat dhe simptomat e gjetura nga mjeku në ekzaminim dhe kur merren parasysh analizat dhe filmat e tjerë. Ka një rëndësi të pazëvendësueshme veçanërisht në diagnostikimin e okluzioneve kardiovaskulare, çrregullimeve të ritmit, sëmundjeve të valvulave të zemrës dhe insuficiencës kardiake.

Përpjekje (Teadmill) Test

Testi i sforcimit, hetimi i pranisë së sëmundjeve kardiovaskulare, përcaktimi i efektivitetit të trajtimit në sëmundjet e njohura kardiovaskulare, përcaktimi nëse parregullsia e rrahjeve të zemrës, pra aritmia, ndodh me përpjekje, hetimi i aftësisë së pacientit për të bërë përpjekje në sëmundje të ndryshme të zemrës, ekzaminimi i efekteve të përpjekjes. mbi presionin e gjakut te pacientët me hipertension, dhe është një test që përdoret për të përcaktuar kohën e operacionit në sëmundjet e valvulave të zemrës. Gjatë testit të ushtrimeve, pacienti ecën në një rutine. Shpejtësia dhe pjerrësia e ecjes rregullohen nga mjeku për të rritur rrahjet e zemrës. Testi i rutines është një test që kryhet duke marrë në mënyrë serike EKG dhe duke matur presionin e gjakut ndërsa personi ecën në rutine me shpejtësi të caktuara. Mundëson zbulimin e gjetjeve jonormale që nuk mund të zbulohen në EKG në qetësi, pas sforcimit. Testi i përpjekjes kërkon shoqërimin e një mjeku specialist nga fillimi deri në fund. Testi i ushtrimeve ofron lehtësi të madhe në diagnostikimin dhe diagnostikimin e hershëm të sëmundjeve të zemrës. Rezultati jepet menjëherë pas ekzaminimit.

Konsiderata para testit të rutines

Hani një vakt të lehtë 3 orë para testit, pas së cilës mund të pini një sasi të vogël uji nëse keni nevojë, por mos merrni ushqim.
Sillni me vete EKG-në tuaj të marrë më parë.
Pacientët meshkuj duhet të rruajnë gjoksin.
Është më e përshtatshme që pacientët femra të veshin veshje 2-pjesëshe.
Para testit të ushtrimeve, mjeku juaj mund t’ju kërkojë të ndaloni disa ilaçe. Konsultohuni me mjekun tuaj për këtë çështje.

Ekokardiografia transtorakale (ECHO) Ekokardiografia është ekzaminimi i strukturës dhe performancës së zemrës me anë të valëve zanore (ultratinguj). Mund të aplikohet për të gjithë, duke përfshirë gratë shtatzëna dhe foshnjat e porsalindura, pa asnjë rrezik dhe dhimbje, pasi nuk është një metodë që përfshin rrezatim dhe nuk përdoret asnjë mjekim gjatë procedurës. Gjatë procedurës, pacientit i kërkohet të shtrihet në barelë. Pajisja, e cila ka një veçori izoluese, aplikohet me një xhel me bazë uji dhe dërgon një valë zanore të quajtur sondë, mbahet në pozicione të ndryshme në zonën e gjoksit nga mjeku, duke lejuar që zemra të vizualizohet. Në këto imazhe janë bërë matje dhe analiza shumë të detajuara. Diagnoza e të gjitha sëmundjeve strukturore të zemrës (zgjerimi i zemrës, sëmundjet e muskujve të zemrës, sëmundjet e valvulave të zemrës, sëmundjet hipertensive të zemrës, dështimet e zemrës, sëmundjet e perikardit, masat intrakardiake, mpiksjet, tumoret e zemrës, anomalitë kongjenitale të zemrës, madje edhe ena më e madhe në trup e quajtur aorta.sëmundjet) përcaktohen me ekokardiografi. Nuk kërkohet përgatitje paraprake për ekokardiografi. Megjithatë, është e përshtatshme të vishni rroba të rehatshme kur vini në takimin tuaj të ekokardiografisë. Gjithashtu, nga mjeku i pacientit për të cilin është vendosur të kryhet procedura e ekokardiografisë, duhet të merret një fletë kërkesë që përmban informacionin mjekësor të pacientit dhe qëllimin e procedurës dhe duhet t’i dërgohet mjekut që do të bëjë ekokardiografinë. Ekokardiografia është metoda e përdorur në mënyrë rutinore. Nuk keni nevojë të bëni ndonjë përgatitje të veçantë kur të vini në takim. Rezultati jepet menjëherë pas ekzaminimit.

Ekokardiografia transtorakale tredimensionale Kompleksi Medipol Mega Hospitals ka pajisjet më të avancuara të ekokardiografisë në botë. Ekokardiografia tredimensionale përdoret në sëmundjet e valvulave të zemrës dhe dështimin e zemrës, kur ekokardiografia dydimensionale është e pamjaftueshme dhe jep informacion shumë të vlefshëm. Rezultati jepet menjëherë pas ekzaminimit. Ekokardiografia e stresit Ekokardiografia e stresit përdoret për të hetuar nëse ka një pengesë ose ngushtim në enët që ushqejnë zemrën (enët koronare), për të përcaktuar nëse nevojitet një trajtim tjetër përveç ilaçeve në pacientët që kanë pasur një atak në zemër (infarkt miokardi) dhe për të vlerësuar ashpërsinë e sëmundjes në sëmundjet e valvulave të zemrës. Është një teknikë e sigurt dhe e lehtë për t’u zbatuar që ofron informacione shumë të rëndësishme. Ekokardiografia e stresit kryhet thjesht duke ekzaminuar zemrën me valë zanore para dhe pas “stresit që do të krijohet”. Gjatë kësaj procedure nuk ndjehet dhimbje. Metoda e stresit që duhet përdorur është të bëni përpjekje në pajisjen e rutines, domethënë të rrisni ngarkesën e punës së zemrës duke e drejtuar atë në mënyrë të shpejtë. Krahu i ekokardiografisë së stresit

Bëhet edhe me ilaçin që duhet dhënë nga këneta. Rezultati jepet menjëherë pas ekzaminimit.
Konsiderata para procedurës së ekokardiografisë së stresit

Ejani në takimin tuaj të uritur për 4 orë.
Konsultohuni me mjekun tuaj nëse do të ndalojmë barnat që po përdorni përpara procedurës.
Sillni këpucë të rehatshme dhe rroba të rehatshme për procedurën.
Merrni me vete teste të tjera të zemrës.

Testi i ekokardiografisë transezofageale (TEE) Matja e TEE është një metodë që përdoret kur struktura e kraharorit të pacientit (për shkak të sëmundjes së mushkërive, deformimit etj.) nuk ofron një imazh ekokardiografik cilësor të përshtatshëm ose kur është e nevojshme të vlerësohen më nga afër formacionet intrakardiake. TEE është një ekzaminim endoskopik. Me një tub të hollë (sondë) të ulur në ezofag përmes gojës, arrihet në lagjen e pasme të zemrës dhe merret një imazh shumë i qartë dhe i detajuar. Duhen 30 minuta me përgatitjen para procedurës. Rezultati jepet menjëherë pas ekzaminimit.
Çfarë duhet bërë përpara inspektimit

Ejani 4-6 orë të uritur dhe pa ujë të pijshëm.
Nëse keni diabet, konsultohuni me mjekun tuaj.
Nëse keni një protezë në gojë, hiqeni atë përpara ekzaminimit.
Nëse keni vështirësi në gëlltitje ose keni një sëmundje të lidhur me ezofagun, informoni paraprakisht mjekun tuaj.
Para se të vini në spital, sigurohuni që të merrni me vete analizat e mëparshme dhe ilaçet që përdorni.

Gjërat që duhen marrë parasysh pas provimit

Mos hani për 2 orë.
Mos vozitni për disa orë pasi përgjumja dhe përgjumja do të vazhdojnë.

Testi 3D i Ekokardiografisë Transezofageale (TEE) Me këtë metodë, e cila disponohet vetëm në pak qendra në vendin tonë, mund të zbulohen vrimat e lindura të zemrës, rrjedhjet e valvulave te pacientët me valvula protetike të zemrës dhe sëmundje të tjera që janë të vështira për t’u zbuluar me. TEE 2D. Çfarë duhet bërë para dhe pas ekzaminimit është e njëjtë me atë të përshkruar më sipër. Rezultati jepet menjëherë pas ekzaminimit.

Rhythm (EKG) Holter EKG Holter;

Është një pajisje që ngjitet në një rrip, si për shembull një celular. 3-4 kabllot e tij ngjiten në gjoks me anë të elektrodave (material ngjitës me diametër 3-4 cm i bërë nga plastika e butë). Ndërsa personi vazhdon jetën e tij/saj të përditshme, pajisja humbet elektrodën e zemrës gjatë kohës së planifikuar. Në fund të periudhës, pajisja hiqet dhe të dhënat analizohen në kompjuter. Falë kësaj pajisjeje, mund të zbulohen të gjitha shqetësimet e ritmit me origjinë nga zemra si rrahjet e zemrës, dhimbjet e gjoksit dhe ndjesitë e të fikëtit që nuk shihen gjatë ekzaminimit por zgjasin për një kohë të shkurtër gjatë ditës. Përpara ekzaminimit Holter, duhet të konsultohet mjeku nëse duhen ndërprerë barnat e përdorura. Pas futjes së pajisjes Holter, ngjarjet që krijojnë ankesat duhet të përsëriten. Konsumimi i kafesë, ngjitja e shkallëve etj. Regjistruesi i ngjarjeve Këto pajisje janë të ngjashme me pajisjen EKG holter dhe përdoren veçanërisht për zbulimin e çrregullimeve të ritmit që nuk përsëriten shpesh. Pajisja mund të qëndrojë në pacientin për 14 ditë. Ka veçorinë e regjistrimit vetëm kur pacienti ka ankesë (koha e regjistrimit mund të rregullohet sipas dëshirës). Holter i presionit të gjakut Është matja e presionit të gjakut të pacientëve në intervale të shpeshta gjatë gjithë ditës dhe regjistrimi i presionit të gjakut dhe pulsit. Diagnoza e hershme mund të arrihet në pacientët pa hipertension para-ekzistues me matje të bëra ndërmjet 24-72 orësh. Me holterin e presionit të gjakut, presioni i gjakut i pacientëve matet në intervale të shpeshta gjatë ditës, presioni i gjakut dhe pulsi i tyre regjistrohet gjatë aktiviteteve të tyre gjatë ditës, gjatë gjumit, gjatë pushimit. Kështu, pacientët me hipertension afatgjatë mund të trajtohen duke përcaktuar se në cilën orë të ditës u rriten vlerat e presionit të gjakut. Ndihmon në diagnostikimin dhe trajtimin e hershëm te pacientët që nuk kanë pasur hipertension më parë.

Testi Table Table (Tilt Table Test)

Është një test që aplikohet në diagnozën e të fikëtit (sinkopës) të shkaktuar nga një rënie e menjëhershme e presionit të gjakut dhe/ose të rrahjeve të zemrës pas qëndrimit në vend për një kohë të gjatë ose pas qëndrimit ulur për një kohë të gjatë. Përdoret në diagnozën diferenciale të të fikëtit. Testi Tilt Table kryhet në klinikën ambulatore në një tavolinë të pjerrët. Pacienti vendoset në tavolinë, pastaj tavolina sillet në një pozicion të drejtë. Rënia e tepërt e presionit të gjakut dhe/ose rrahjet e ulëta të zemrës tregojnë një përgjigje jonormale.

Pse duhet të vij në Turqi për trajtim?

Shendete Per Ju